Slavimo žensku hrabrost i srčanost - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Slavimo žensku hrabrost i srčanost

shadow illustration

Žene koje prežive infarkt miokarda prave su heroine.

Brojni su načini za proslaviti Dan žena.

Možemo kupiti cvijet kolegicama, zahvaliti svojim prijateljicama, partnericama, majkama i bakama, odati počast znamenitim ženama koje su krojile povijest, dati riječ podrške djevojčicama koje odgajamo u nadi da će bez prepreka ostvariti svoj puni potencijal.

Borba za ravnopravnost žena započela je kao borba za osnovna ljudska prava.

Danas pak živimo u eri u kojoj žene u Hrvatskoj ravnomjerno sudjeluju na tržištu rada (iako su plaće žena u totalu i dalje nešto manje).

Naše društvo je ono izobilja, široko-dostupnih proizvoda i usluga, a temeljna ljudska prava, onako kako ih definira Povelja Europske unije o temeljnim pravima, nisu više na prvom mjestu zahtjeva koji bi poboljšali rodnu ravnopravnost našeg društva.

Borba za vlastito zdravlje

Javljaju se neki drugi problemi koji narušavaju kvalitetu života.

Kada je riječ o zdravlju žena, suvremeni način života – prije svega manjak kretanja, duhanski proizvodi, prehrambene navike, dovode do veće pojave kardiovaskularnih bolesti.

Statistički podatci iz godine u godinu nam govore da su srčane bolesti vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj za žene i za muškarce, iako se godinama smatralo kako su žene manje podložne ovim bolestima.

I dok su muškarci obično skloniji srčanim problemima u mlađoj dobi, broj žena koje su doživjele srčani udar znatno se povećava s dolaskom menopauze.

Iako su srčane bolesti vodeći uzrok smrti među ženama diljem svijeta, i dalje nije dosegnuta dovoljna razina pažnje i resursa usmjerena prema ženskom kardiovaskularnom zdravlju.

Uz to treba dodati da je stanje žena dodatno otežano zbog specifičnih i teško prepoznatljivih simptoma.

srcani udar shadow illustration

Infarkt miokarda teže se dijagnosticira kod žena

Jedan od izazova u dijagnosticiranju infarkta miokarda kod žena jest što se simptomi često razlikuju od onih kod muškaraca.

Umjesto tipičnih bolova u prsima, žene mogu imati simptome poput kratkoće daha, umora, bola u trbuhu ili čak bolova u leđima.

Ova raznolikost simptoma može dovesti do kašnjenja u pružanju odgovarajuće medicinske skrbi.

Zbog toga postinfarktni oporavak za žene može biti složeniji i dugotrajniji.

Stoga je ključno osigurati primjerenu sekundarnu prevenciju nakon pretrpljenog infarkta miokarda kako bi se smanjio rizik od ponovnih incidenata.

To uključuje promjene u načinu života, poput zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti te kontrolu rizičnih čimbenika kao što su krvni tlak, razina kolesterola i šećera u krvi.

Žene često „prehodaju“ infarkt.

Ne zato jer ne osjećaju bol ili teške simptome, već zato jer ne znaju da se radi o simptomima infarkta miokarda.

Događaji kao što su manjak sna, migrena, promjena vremena, loš obrok, ukočena leđa, problemi sa probavom prethodili su brojnim slučajevima kasno dijagnosticiranog infarkta miokarda kod žena.

Kao jedna od najvažnijih trenutnih borbi za ravnopravnost žena postavlja se upravo stavljanje vlastitog zdravlja na prvo mjesto.

srcani udar

Ne govorite da vam nije ništa, educirajte se o simptomima infarkta miokarda kod žena, prepoznajte promjene u svom tijelu i potražite pomoć odmah kada osjetite da nešto nije u redu.

Uobičajeni simptomi infarkta miokarda među ženama i muškarcima:

  • bol u ruci
  • pojačano znojenje
  • otežano disanje
  • bol u trbuhu
  • povraćanje.

Specifični simptomi koji se češće javljaju kod žena:

  • mučnina
  • bol u leđima, vratu ili čeljusti
  • vrtoglavica
  • lupanje srca
  • umor
  • kašalj
  • žgaravica.

Važno je educirati žene o njihovom riziku od srčanih bolesti te ih poticati na redovite preglede i praćenje zdravlja.

Također je nužno raditi na podizanju svijesti zdravstvenih radnika o specifičnim simptomima i rizicima srčanih bolesti kod žena kako bi se osigurala pravodobna dijagnoza i adekvatna terapija.

U borbi protiv srčanih bolesti jednako je važno zaštititi žene kao i muškarce, a dijagnostika i sekundarna prevencija infarkta miokarda kod žena trenutno zahtijeva povećanu svijest i pažnju.

To zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje prevenciju, ranu dijagnozu i učinkovito liječenje.

Žene koje prežive infarkt miokarda prave su heroine

Prilagodba na novi način života nakon pretrpljenog infarkta miokarda herojski je pothvat.

Promjene, strah, posljedice infarkta miokarda zahtijevaju brojne intervencije u životni stil i obilje potpore – kako medicinskog osoblja, tako i bližnjih.

Na putu prema oporavku potrebno je uvesti neke nove prehrambene navike, redovitu tjelesnu aktivnost prema preporukama liječnika, prestati pušiti, upravljati stresom, redovito obavljati medicinske preglede i uzimati propisanu terapiju.

Sve informacije koje će vam pomoći na putu prema oporavku možete pronaći u digitalnom primjerku knjižice „Infarkt miokarda, što sad?“.

Izvori:

 

  • Statistički ljetopis 2023. https://www.hzjz.hr/periodicne-publikacije/hrvatski-zdravstveno-statisticki-ljetopis-za-2022-g-tablicni-podaci/
  • Heart Disease and Stroke Statistic 2021 https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000950
  • Knjižica „Infarkt miokarda, što sad?“
NP-KAR-01-03/2024