Zašto prvi petak u veljači nosimo crveno? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Zašto prvi petak u veljači nosimo crveno?

shadow illustration

Započela je kampanja „Dan crvenih haljina“ koja promiče prevenciju moždanog udara u žena.

Jedna od pet žena doživjet će moždani udar, a jedna od tri koje ga dožive umrijet će od posljedica, navodi se u priopćenju javnozdrastvene akcije Dan crvenih haljina.

Ovu statistiku, kako navode,  jedino se prevencijom može ublažiti jer više od 80% moždanih udara uspješno se sprječava pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života.

Cilj edukativne kampanje Dan crvenih haljina je:

  • podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena
  • skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života.

Organizacijski odbor ove akcije čine volonterke, stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Marina Roje Bedeković, Zdravka Poljaković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Iz godine u godinu bilježimo male ali iznimno značajne pozitivne pomake i to nas snažno motivira da nastavimo s našom kampanjom. Posebno smo ponosni što je akcija zaživjela diljem Hrvatske zahvaljujući volonterskom radu zdravstvenih radnika te brojnih udruga, organizacija i pojedinaca.", kaže prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora akcije.

shadow illustration

Besplatni preventivni pregledi i humanitarni buvljak

Ususret Danu crvenih haljina organizirat će se brojne aktivnosti poput stručnih skupova i edukativnih nastupa liječnica, a akciji će osobito doprinijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar i koje svojim pričama žele upozoriti na posljedice ove teške bolesti i osvijestiti važnost brige za zdravlje i prevencije moždanog udara u žena.

U srijedu, 31. siječnja u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića za građanstvo će biti organizirani preventivni neurološki pregledi te humanitarni buvljak  na kojem će se skupljati sredstva za udruge koje se bave aktivnostima pomoću konja za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom.

Revija crvenih haljina

Svečano obilježavanje akcije održat će se 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i moći će se pratiti online na društvenim mrežama.

Zvijezde večeri će biti hrabre žene koje su preživjele moždani udar, a one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri.

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 2. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o „Danu crvenih haljina“ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

 

Foto: Zvonimir Ferina