Što je najbolje koristiti za opekline od sunca?
Biram Zdravlje logo

Što je najbolje za opekline od sunca? Nije jogurt

shadow illustration

Nika Franceschi, dr. med. Specijalist dermatologije i venerologije

Opekline od sunca nastaju kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu, a znak su akutnog oštećenja kože uzrokovanog UV zračenjem.

 

Kako izgledaju opekline od sunca?

 

Javljaju se u obliku crvenila i plikova uz osjećaj zatezanja, peckanja, svrbeža i boli, a kod težih oblika nastaju i mjehuri.

Promjene se ne pojavljuju odmah, već najčešće 4 do 6 sati nakon izlaganja suncu, i obično traju nekoliko dana.

S vremenom crvenilo nestaje i koža se počne ljuštiti. Ako je zahvaćena veća površina tijela mogu se razviti opći simptomi poput slabosti, glavobolje i povišene temperature. 

Liječenje opeklina od sunca uključuje simptomatsku terapiju za ublažavanje nelagode i upale. 

 

Što je najbolje koristiti za opekline od sunca? 


Prvi korak je tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, kao i postavljanje hladnih obloga više puta dnevno tijekom 10-ak minuta što smanjuje temperaturu kože.

Direktno postavljanje leda može uzrokovati dodatno oštećenje kože! 


Na još vlažnu kožu potrebno je nanijeti hidratizirajuće hranjive pripravke čiji sastojci imaju protuupalno i obnavljajuće djelovanje, poput aloe vere i hijaluronske kiseline, npr. Panthenol losion koji umiruju kožu, smanjuju neugodne senzacije poput zatezanja i peckanja, a ujedno i obnavljaju oštećenu kožu.

 

Saznajte više - Panthenol

 

Za dodatno olakšanje prilikom nanošenja ovi se pripravci mogu držati u hladnjaku!


Ako nastanu mjehuri ne smiju se otvarati zbog mogućeg razvoja infekcije i stvaranja ožiljaka, a iz istog razloga ne smijemo ni guliti kožu!


Za bolove se mogu uzeti sredstva za ublažavanje boli, a u slučaju izraženijeg svrbeža mogu se uzeti tablete protiv svrbeža (antihistaminici).


Potrebno je konzumirati veće količine tekućine, poput vode, svježih sokova i sportskih napitaka koji sadrže elektrolite kako bi spriječili dehidraciju. 


Isto tako, bitno je izbjegavati daljnje izlaganje suncu kako bi spriječili dodatno oštećenje te nositi udobnu, široku, laganu i prozračnu odjeću kako bi se smanjila iritacija kože. 

 

 

Zašto ne jogurt?


Iako se mazanje jogurta, hladni oblozi od mlijeka i kupanje u zobenim kupkama također spominju kod liječenja opeklina od sunca, potreban je oprez s ovakvim pripravcima iz kućne radinosti, osobito ako je koža inače osjetljivija ili sklona alergijama jer mogu uzrokovati iritacije i alergijske reakcije.

Osim toga, jogurt može začepiti pore i uzrokovati ili pogoršati akne, posebice ako se ne koristi običan, već primjerice voćni jogurt.

Ako je mjehurima zahvaćena veća površina tijela ili ako se razviju povišena temperatura, glavobolja, mučnina, smetenost, zimica ili vrtoglavica potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

Osim akutnih, opekline uzrokuju i dugotrajne štetne posljedice - ubrzavaju starenje kože i ono što je još važnije, povećavaju rizik za nastanak tumora kože kasnije u životu.

Čak i samo jedna opeklina od sunca koja se očituje mjehurima u djetinjstvu ili adolescenciji dvostruko povećava rizik za nastanak najzloćudnijeg tumora kože – melanoma. 

Opekline od sunca možemo spriječiti odgovornim ponašanjem i pravilnom zaštitom od sunca što uključuje redovito nanošenje fotozaštitnih krema širokog spektra zaštite (štite od UVA i UVB zraka) SPF 30 ili više koje treba nanositi u dovoljnoj količini, 30-ak minuta prije izlaganja suncu i obnavljati svaka 2-3 sata, zatim izbjegavanje izlaganja suncu kad je ono najjače (od 10 do 16 sati) tijekom ljeta, izbjegavanje solarija, nošenje lagane odjeće dugih rukava, naočala, šešira širokog oboda i odjeće s UV zaštitom (označene UPF faktorom) te boravak u hladu.