Sirup nije džem da se kuha u garaži
Biram Zdravlje logo

Sirup nije džem da se kuha u garaži

shadow illustration

Razni biljni preparati koje možemo pronaći u neovlaštenim izvorima, kao npr. neprovjerene online prodaje, ne podliježu zahtjevnim kontrolama kvalitete i djelotvornosti, a proizvođači takvih preparata slobodni su preuveličavati tvrdnje o učinkovitosti.

Kako birati biljne, a učinkovite lijekove

Kašalj je jedan od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti dolaze u ljekarnu u potrazi za savjetom i olakšanjem. Mnogi pacijenti pritom, potpuno opravdano, traže prirodne, biljne preparate jer vjeruju da tako rade najbolje za sebe.

Ipak, važno je da pri odabiru nekog od brojnih sirupa ili otopina na policama ljekarni pacijenti prime sve potrebne informacije kako bi doista mogli donijeti ispravan izbor.

Svi prirodni proizvodni nisu jednako sigurni niti učinkoviti

Da bi sirup protiv kašlja bio registriran kao lijek mora proći strogu proceduru registracije koju propisuju nadležna tijela za zdravstvo, kao što je u Republici Hrvatskoj državna agencija koja registrira lijekove.

Ovaj proces uključuje detaljnu ocjenu opsežne dokumentacije o proizvodu kako bi se osigurala sigurnost, učinkovitost i kvaliteta proizvoda. Tek kad se dokaže da proizvod ispunjava stroge kriterije za zadovoljavajuću sigurnost, učinkovitost i kvalitetu, odobrava se njegova registracija u kategoriji lijeka.

S druge strane, razni biljni preparati, posebice oni koje možemo pronaći u neovlaštenim izvorima, kao što su npr. neprovjerene online prodaje, na tržište dolaze puno jednostavnije.

Oni ne podliježu zahtjevnim kontrolama kvalitete i djelotvornosti, a proizvođači takvih preparata slobodni su preuveličavati tvrdnje o učinkovitosti.

Iako nam riječ „prirodno“ ili “biljno” često signalizira da se pred nama nalazi nešto što je dobro za nas, pri kupnji proizvoda koji će pomoći našem zdravlju potrebno je voditi se onime što je najbolje za nas.

Svaki sirup nije lijek

Znate li da svaki proizvod protiv kašlja nije lijek?

Na policama ćete često u dijelu posvećenom kašlju vidjeti različita pakiranja proizvoda brojnih proizvođača, a pritom vam neće već na prvi pogled biti jasno kada je riječ o lijeku, a kada je riječ o dodatku prehrani. To znači da kupci zapravo niti ne znaju kojim se kriterijem voditi.

Evo koja pitanja možete postaviti ljekarnicima kada tražite učinkoviti, biljni lijek protiv kašlja:

  • Je li proizvod registriran kao lijek ili dodatak prehrani?

  • Služi li proizvod liječenju bolesti i simptoma?

  • Postoje li dokazi o djelotvornosti?

  • Postoje li dokazane tvrdnje o sigurnosti proizvoda?

Ako ste dobili potvrdan odgovor na ove tvrdnje, iz ljekarne ćete izaći s biljnim lijekom koji će vam pomoći liječiti bolest.

 

shadow illustration

Kako se proizvodi biljni lijek

Da bi se neki proizvod registrirao kao lijek, potrebno je proći detaljnu i rigoroznu kontrolu od strane nadležnih europskih i nacionalnih tijela u Republici Hrvatskoj po jasnim i strogo definiranim kriterijima koji nisu ništa manje rigorozni od lijekova koji nisu biljnog podrijetla.

U slučaju da je riječ o lijeku koji svoju snagu crpi iz biljaka, kontrola započinje već kod uzgoja biljke, njezinog branja, skladištenja i prerade.

Prirodni lijek vs. preparat iz kućne radinosti

Za lijekove se provode kontrolirani uzgoj biljaka te precizni procesi prerade i ekstrakcije kako bi se osigurala konzistentnost i kvaliteta.

Suprotno tome, pripravci iz kućne radinosti mogu rezultirati nedostatkom djelotvornih tvari i velikom količinom nepoželjnih tvari i nečistoća, bakterija ili plijesni kao posljedica nestručnog rukovanja.

Za takve kućne pripravke ne možemo znati koliko je njihovo trajanje, niti što su točno po sastavu.

 

Prirodni lijek vs. preparat za kašalj

Med, čajevi, pripravci ljekovitog bilja – riječ je o zdravim namirnicama koje mogu biti dio zdrave prehrane te se npr. mogu naći kod lokalnih OPG-ova. Ali, ako osjećate simptome koji upućuju na bolest, potražite savjet stručne osobe i birajte lijekove.

Jedna od glavnih poteškoća s kućnim pripravcima je nedostatak preciznosti u doziranju. Bez jasnih uputa i standardizirane količine djelotvorne tvari nemoguće je osigurati pravilnu dozu potrebnu za terapijski učinak, što može rezultirati nedovoljnim djelovanjem ili čak predoziranjem.

Birajte prirodno – ali samo ako djeluje!

Registrirani biljni lijekovi koji su prošli rigorozne testove sigurnosti i učinkovitosti pouzdana su i sigurna terapija protiv kašlja kao npr. lijekovi dobiveni iz suhog ekstrakta bršljanovog lista. Oni nastaju izdvajanjem djelotvornih tvari iz ljekovitog bilja s klinički dokazanim učincima, a na tržište dolaze tek onda kada su zadovoljene stroga kontrola proizvodnje i kvalitete koje su razvijene prema najnovijim znanstvenim spoznajama. Dodatno, u Hrvatskoj kvalitetu svih lijekova, pa tako i biljnih, redovito i nasumično kontrolira državna agencija nadležna za lijekove.

Biljni lijek jednostavno je dozirati, kvaliteta je standardizirana, a djelovanje znanstveno dokazano.

Ne zaboravite

Kada tražite olakšanje protiv kašlja, imajte na umu da svi proizvodi ne nude istu razinu kvalitete, sigurnosti i učinkovitosti.

Birajte dobro provjerene, registrirane biljne lijekove koji imaju dokazano djelovanje te pružaju osiguranje da se koristi proizvod koji je prošao kroz rigorozne testove i postupke kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost.

Bez obzira na to za što se odlučite, uvijek je pametno konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije početka nove terapije.