Pitanja koja najčešće postavljate liječnicima (dio prvi) - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Pitanja koja najčešće postavljate liječnicima (dio prvi)

shadow illustration

Prepoznajući potrebu za direktnim kontaktom sa ORL liječnicima, kompanija Salveo preuzela je inicijativu i poduzela neophodne aktivnosti kako bi zabrinutim roditeljima osigurala odgovore i savjete vrhunskih stručnjaka s Instituta za majku i dijete “Dr. Vukan Čupić” iz Službe za otorinolaringologiju, Klinike za dječju kirurgiju.

Specijalisti otorinolaringologije s bogatim iskustvom iz prakse, Prim. Mr sci. med. Vladan Šubarević i dr. Katarina Stanković odgovarali su na najčešća pitanja vezana za uho i nos fanovima Facebook stranice “Biram zdravlje”.

Pitanje: Sve pohvale za vas, odlično što imamo priliku pitati liječnike za konkretne savjete. Pitanje je sljedeće: kćerkica od 6 godina povremeno ima bol u grlu i odmah nakon par dana se javlja bol u uhu i upala uha. Uvijek dobije terapiju antibioticima. Može li na samom početku, kada je boli grlo, dobiti antibiotike, kako se ne bi javila i upala uha? Hvala na odgovoru.

Odgovor: Liječenje antibioticima kod upale gornjeg dišnog trakta, u što spadaju i grlo i uho, primjenjuje se samo kod klinički i laboratorijski ustanovljenih bakterijskih infekcija. Treba imati na umu da su kod djece mnoge upale grla virusnog podrijetla te primjena antibiotika nema smisla, dok se upala uha, koja često slijedi nakon toga, smatra bakterijskom superinfekcijom te je primjena antibiotika gotovo obavezna. Znači zaključak bi bio da, ukoliko liječnik na samom početku tegoba posumnja da se radi o bakterijskoj upali grla, ima smisla i treba odmah započeti s liječenjem antibioticima, u suprotnom nema i treba ići samo sa simptomatskom terapijom.

Pitanje: Koliko je prije odlaska na more potrebno uzimati nešto preventivno za zaštitu od upale vanjskog uha? Upala vanjskog uha mi nakon 2-3 dana kupanja i ronjenja u moru pokvari pola ljetovanja.
Hvala unaprijed dr. Šubareviću na stručnom odgovoru!

Odgovor: Kod djece i odraslih, koji su skloni upalama vanjskog uha kod kupanja, tijekom ljeta ne treba koristiti preparate mnogo unaprijed, ali treba započeti čim se dođe u priliku kupanja (more, bazen, rijeke, jezera). Svakoga dana prije kupanja i prije i poslije podne treba stavljati u uho preparate (Vaxol sprej) koji će štititi kožu vanjskog ušnog kanala tijekom boravka na ljetovanju i to će u znatnoj mjeri smanjiti mogućnost razvoja upale kože.

Pitanje: Smiju li djeca koja imaju cjevčice koristiti nešto protiv cerumena i smiju li ići na ispiranje ušiju? Sestrici se stalno skuplja cerumen, ružno izgleda, a mi brinemo jer ionako ima dosta problema, malo-malo pa upala uha. Naravno, imala je i problema s trećim krajnikom.

Odgovor: Djeca sa ugrađenim cjevčicama u bubnjićima mogu i trebaju koristiti preparate za održavanje higijene vanjskih ušnih kanala i cjevčica (Vaxol sprej) redovno, dok ispiranje uha u principu nije dozvoljeno, jer se na taj način mogu izbaciti cjevčice prije planiranog termina.

 

Pitanje: Poslije operacije krajnika, mom sinu konstantno curi iz uha, cerumen je rjeđi nego što je uobičajeno i tamno-smeđe je boje. Postoji li neki konkretan razlog za to? Hvala unaprijed!

Odgovor: Pojačano stvaranje ušne masti nema nikakve veze sa operacijom krajnika i osobe koje su tome sklone moraju, uz posjet ORL liječniku i stručnom ispiranju uha, redovno koristiti preparate za higijenu uha i prevenciju pojačanog stvaranja cerumena kao što jeVaxol sprej.

Pitanje: Idemo kod jako dobrog liječnika u Leskovcu, također otorinolaringologa. Tamo vodim svoju trogodišnju djevojčicu. On kaže da ima problem s alergijom (vjerojatno na grinje i prašinu). Stalno joj je nos pun, kiše… Tako počinje… A onda krene kašalj pa čak i laringitis i bronhitis. Posljednji put je bila blizu upale pluća. Koristimo inhalator (spalmotil, dexason), antihistamine, razne kapi za nos… Prestane kratko na neko vrijeme pa opet ispočetka… Nikad nije potpuno zdrava, a toliko je pazimo… Imate li Vi neki savjet? Hvala unaprijed.

Odgovor: Na osnovu ovoga što je napisano, mora se postaviti opravdana sumnja da je dijete sklono opstrukcijama na alergijskoj bazi, što neki nazivaju i dječjom astmom te bi savjet bio da se dijete javi dobrom dječjem pulmologu na kompletnu dijagnostiku, jer će se nakon toga moći predložiti adekvatna terapija, koja bi u znatnoj mjeri mogla prorijediti i ublažiti tegobe. Treba obratiti pažnju i na stanje krajnika, jer često mogu veličinom ili kroničnom infekcijom potencirati navedene tegobe.

Pitanje: Već duže vrijeme imam neko zujanje u ušima i brinem što bi to moglo biti. Išao sam kod liječnika, ispirali su mi uši, neko vrijeme je bilo bolje, međutim zujanje se poslije mjesec dana opet vratilo. Molim za savjet. Hvala puno

Odgovor: Zujanje (tinitus) može biti neugodan simptom mnogih oboljenja i uglavnom je teško naći pravi uzrok tog problema. U svakom slučaju prvo se kreće od uha i potrebno je napraviti kvalitetno audiološko i vestibulološko ispitivanje. Ukoliko je tu sve u redu, onda se ide dalje u pravcu ispitivanja cirkulacije (RTG vratnih kralješaka, MRI…), kao i općih internističkih ispitivanja. Nažalost, često se ne nađe pravi uzrok tog problema i onda se prepisuju lijekovi koji će samo ublažavati tegobu, a ne je i izliječiti.