Maslinovo ulje – zlatna kapljica zdravlja! - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Maslinovo ulje – zlatna kapljica zdravlja!

shadow illustration

Donosimo vam pregled najvažnijih svojstava ove dragocjene namirnice uz poneki savjet za njegovu primjenu.

Već prije 4000 godina naši preci su otkrili važnost maslinovog ulja i počeli ga upotrebljavati u svakodnevnom životu. Ta tradicija se zadržala i do danas te se proširila i van granica Mediterana. 

Ljekovita svojstva maslinovog ulja

Masline su bogat izvor hranjivih tvari i vitamina zbog čega ulje dobiveno iz njih ima mnoštvo ljekovitih svojstava. Od vitamina je najzastupljeniji vitamin E zbog kojeg ulje ima visoka antioksidativna svojstva.

Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju lošeg kolesterola pa se zbog toga posebno preporučuje ljudima koji pate od začepljenosti krvnih žila. Naime, ono u isto vrijeme snižava loš, LDL kolesterol i štiti dobar, HDL kolesterol te na taj način čisti krvne žile. Pomaže u sprječavanju krvnih ugrušaka i općenito poboljšava zdravlje stijenki arterija.

Međutim, važno je napomenuti da se preporučuje konzumiranje maslinovog ulja bez prethodnog zagrijavanja jer na taj način ono zadržava sve svoje korisne sastojke.

Maslinovim uljem do bolje probave

Osim do sada navedenih ljekovitih svojstava, maslinovo ulje blagotvorno utječe i na našu probavu . Unošenje samo jedne žličice maslinovog ulja dnevno uvelike utječe na poboljšanje upijanja hranjivih tvari, a primijećeno je i da olakšava tegobe osobama koje pate od gastritisa. 

Liječi bolove u mišićima, kožna oboljenja i infekcije

Jeste li znali da pomoću maslinovog ulja možete otkloniti i bol u mišićima? Sve što trebate napraviti je zagrijati ulje, umasirati ga na bolni mišić i bol će lagano nestati.

Zbog svojih antivirusnih, antibakterijskih i protuupalnih svojstava može ga se koristiti i za tretiranje gljivičnih infekcija, upale pluća, gripe i prehlade. Maslinovo ulje je također i snažan saveznik u borbi protiv raznih kožnih oboljenja kao što su psorijaza i različiti osipi.

shadow illustration

Maslinovo ulje i prevencija zloćudnih bolesti

Mnogobrojna istraživanja provedena u raznim dijelovima svijeta su potvrdila da konzumiranje maslinovog ulja pomaže u sprječavanju raznih bolesti, od kojih se najviše ističe karcinom dojke. Za to je zaslužna oleinska kiselina koje u maslinovom ulju ima u izobilju.
Časopis British Journal of Nutrition je objavio studiju u kojoj je dokazano da Mediteranska prehrana, čiji je najvažniji sastojak maslinovo ulje, uvelike smanjuje mogućnost razvitka degenerativnih bolesti kao što su ateroskleroza, dijabetes, astma, karcinom debelog crijeva i artritis.

Maslinovo ulje i ljepota

Maslinovo ulje se često koristi i u službi ljepote; za ljepši ten, za mekaniju i zdraviju kosu, kao zaštita od sunca u ljetnim mjesecima.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da na prirodan način riješite probleme poput ispucale kože ili suhe i beživotne kose.

1. Čini kožu na petama glatkom

Ako imate suhu kožu jednostavna masaža maslinovim uljem će pomoći u hidratiziranju te će je učiniti glatkom i podatnom.

Dodatni savjet za ispucale pete: obilno namažite područje na petama te zatim obucite pamučne čarape kako bi ulje prodrlo što dublje u kožu.

2. Hrani kožu na ispucalim rukama

Prirodni i hranjivi peeling za ispucale ruke možete dobiti tako da pomiješate dvije žličice maslinovog ulja s dvije žličice smeđeg šećera. Smjesu utrljajte na ruke dok se šećer ne otopi. Na taj način će vitamini kojima maslinovo ulje obiluje ući duboko u kožu.

3. Osvježava suhu kosu

Ako vam je kosa suha i beživotna osvježite je pomoću maslinovog ulja. Potrebno je samo zagrijati ulje i dobro ga umasirati u tjeme. Kosu zatim zamotajte ručnikom ili kapom za tuširanje i ostavite da se ulje upije, 20 do 30 minuta. Na kraju tretmana kosu dobro isperite šamponom kojeg i inače koristite, a rezultat će biti mekana kosa koja blista od zdravlja!