Kako očuvati zdravlje kose na moru? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kako očuvati zdravlje kose na moru?

shadow illustration

Ima nešto neopisivo romantično i bezbrižno u prirodnim pramenovima i uvojcima koje oblikuju sunce i more. Ljeto je vrijeme kada na trenutak možemo zaboraviti alate za stiliziranje, proizvode za oblikovanje i nesnosne vrućine sušila za kosu i prepustiti svoju frizuru najljepšem godišnjem dobu.

Iako šik, pomalo zgužvani, bohemski valovi u kosi dolaze i uz nekoliko neželjenih posljedica. Kao prvo, morska voda narušava razinu vlažnosti u kosi, a sol koja sušenjem ostaje na uvojcima kosu čini krhkom i lomljivom. Tu su i sunce čije zrake štetno djeluju na kosu i tjeme te činjenica da odlaskom na ljetovanje često zanemarujemo uobičajenu rutinu njege kose i tjemena.

Mehaničko oštećenje kose zbog soli, neopreznog vezanja repa ili pundže te izostanak hidracije i njege glavni su razlog zbog kojeg je odlazak frizeru toliko visoko na popisu stvari koje obavljamo odmah po povratku s mora.

Kako bi vaša kosa ostala zdrava i sjajna tijekom ljetnih mjeseci, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ljepotu kose zadržite i po povratku s godišnjeg.

1. Hidracija kose izvana i iznutra

Hidracija je ključna za sjajnu i njegovanu frizuru, a ljeti je važnija nego ikad. Putujete li ovih dan na ljetovanje, obavezno spakirajte i hidrantnu masku koja će utažiti žeđ vaše kose nakon dugotrajnog izlaganja suncu i moru.

Osim hidracije izvana, ljeto iskoristite kako bi maksimalno uživali u slasnom voću i povrću, koje će vašem tijelu, uz redovno pijenje vode, podariti još hidracije i vrijednih nutrijenata u kojima uživaju kosa i vlasište.

2. Smočite kosu ispod tuša prije plivanja u moru ili bazenu

Ovo pravilo posebno će cijeniti oni s obojenom kosom, ali princip ostaje isti i kod netretirane kose. Prije nego što zaronite u more ili bazen pod tušem smočite kosu. Pitate se zašto?

Suha kosa upija slanu vodu i klor poput spužve, što može dovesti do isušivanja, oštećenja i promjene boje. Ako je kosa već namočena običnom vodom, neće biti mjesta da upije sol i klor. Nakon uživanja u moru ili bazenu, vratite se pod tuš i isperite ostatke soli i klora.

shadow illustration

3. Prehrana koju kosa voli

Hidracija je presudna za sjaj i izgled, ali prehrana je nezamjenjiva kada je riječ o zdravlju i rastu kose. Lomljenje usred oštećenja kose ljeti za mnoge dovodi do radikalnog skraćivanja kose na jesen.

Ako duge uvojke želite pokazati i s dolaskom hladnijih dana, ovog ljeta fokusirajte se na konzumaciju namirnica bogatih vitaminima B, biotinom i cinkom jer ovi nutrijenti mogu značajno poboljšati stanje vaše kose. Uvrstite u svoju prehranu orašaste plodove, jaja, cjelovite žitarice, avokado i zeleno lisnato povrće, a osloniti se možete i na dodatke prehrani koji su specijalizirani za zdravlje kose. Aktivni sastojci aplicirani direktno na vlasište i korijen kose, vašu će kosu osnažiti i aktivirati izvana, dok će prehrana bogata ključnim nutrijentima osigurati zdravlje kose iznutra.