Biram Zdravlje logo

Kako iskoristiti ono najbolje iz namirnica

shadow illustration

Važnost zdrave prehrane i njezin utjecaj na postizanje i održavanje dobrog zdravlja

U današnje doba mnogo ljudi prepoznaje važnost zdrave prehrane i njezin utjecaj na postizanje i održavanje dobrog zdravlja. Međutim, odabir zdravih namirnica nije dovoljan želite li u svoj organizam unositi hranjive sastojke. Nepravilnim načinom pripremanja hrane možemo ne samo uništiti veliki broj hranjivih sastojaka, već ih napraviti štetnim i za zdravlje. Isto tako ćete malim promjenama u načinu pripreme, kod pojedinih namirnica, pojačati njihovo ljekovito djelovanje. U nastavku saznajte koje su metode pripremanja hrane najpoželjnije, a koje najmanje zdrave.

Kuhanje namirnica u vodi

Hrana se tradicionalno prekuhava i, osim što gubi svoj izvorni okus, gubi i na prehrambenoj vrijednosti. Ako se vrijeme pripreme produlji na više od pet minuta, bit će uništen dio vitamina i minerala, a ostatak će se otopiti u vodi. Visoka temperatura i velike količine vode mogu iz namirnica isprati i do 60 posto vitamina i minerala iz hrane, osobito iz povrća. Povrće kuhanjem izgubi oko 50 posto hranjivih sastojaka, dok namirnice životinjskog podrijetla izgube nešto manje, od 15 do 20 posto.

Studije pokazuju da su mrkve, tikvice i brokule najzahvalnije namirnice za kuhanje u vreloj vodi u usporedbi s ostalim metodama pripreme.

Kuhanje namirnica na pari

Kuhanje na pari je jedan od najzdravijih metoda pripreme hrane jer ne zahtijeva dodavanje masnoća u jelo. Sve namirnice koje pripremamo na pari zadržavaju svoj izvorni izgled, okus, boju i svježinu, a gubitak vitamina i minerala je minimalan. Na primjer brokula kod kuhanja na pari zadržava 80 posto vitamina C, dok kod kuhanja u vodi – 30 posto.

Uvijek je najbolje na početku kuhanja dodati začine kako bi oni proželi namirnice, a na pari je najbolje pripremati ribu, blitvu i kelj.

Sirova hrana

Zbog tretiranja hrane pesticidima, uvriježeno je mišljenje da se kora voća i povrća treba oguliti prije konzumiranja. Međutim, sama kora sadrži više nutrijenata nego sama unutrašnjost ploda. Na primjer, kora jabuke sadrži 6 puta više vitamina nego plod jabuke. Ako je kora previše tvrda za konzumiranje, trebalo bi ju što tanje oguliti jer se velika većina nutrijenta nalazi netom ispod kore.

Ako sirovo voće i povrće gulite ili sjeckate, ono će oksidirati u doticaju sa zrakom što će smanjiti količinu nutrijenata u plodu. Kako bi to izbjegli, pripremite ih netom prije jela i izbjegavajte spremanje izrezanog voća i povrća u hladnjak.

Prženje

Prženje je, zajedno s pečenjem, najlošiji način pripreme hrane. Namirnice su obično oguljene ili izrezane te izložene jako visokim temperaturama što rezultira gubljenjem hranjivih sastojaka. Zbog velikih temperatura potrebno je ulje kako bi se zaustavilo isušivanje stvarajući pri tom slobodne radikale (kancerogene tvari) pri visokim temperaturama.

Savjet za kraj: Izbjegavate izlaganje ulja visokim temperaturama ili pripremajte obroke na maloj količini ulja, uz dodatak vode ili temeljca, a gotova jela začinite maslinovim, bučinim ili nekim drugim kvalitetnim uljem i/ili marinadama kako bi istaknuli okus.

 Izvori:

www.magazin.net.hr

www.leeds.ac.uk

www.volim-meso.hr

alternativa-za-vas.com

reikidojo.hrblogspot.com