12 savjeta za zdrava stopala - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

12 savjeta za zdrava stopala

shadow illustration

U srcu smo ljetne sezone i predivna ljetna obuća u kojoj se ističu njegovana i zdrava stopala neizbježni su dodatak.

Ipak, posebice za vrijeme ljetnih vrućina kada se naša stopala više znoje, može doći do gljivične infekcije noktiju (onihomikoza), bolesti kod koje gljive uzrokuju oštećenja i propadanje nokta. Svakodnevna njega nogu i stopala spriječit će nastanak gljivica i održati vaša stopala zdravim. U nastavku vam donosimo 12 savjeta za zdrava stopala.

1. Provjera stopala

Provjerite redovito vaša stopala i obratite pozornost na boju, teksturu i izgled.

2. Higijena

Provodite pravilnu higijenu stopala i za vrijeme pranja i sušenja posebnu pozornost obratite na područje između prstiju.

3. Hidratizacija

Hidratizirajte svoju kožu. Toplo vrijeme i otvorena obuća veoma lako mogu uzrokovati ubrzani gubitak vlažnosti kože što će dovesti do pucanja i stvaranja pukotina. Kako bi vaša stopala ostala hidratizirana nanesite na njih redovito vlažnu kremu ili losion.

4. Veličina obuće

Nosite odgovarajuću veličinu obuće. Sigurno ste do sada primijetili kako ne možete nositi jednaku veličinu obuće proizvedene od različitih prodavača. Kupujte nove cipele popodne,budući da su noge tada šire nego kroz jutro. Uvijek kupujte obuću u kojoj se osjećate udobno.

5. Bol u stopalu

Ne ignorirajte bol u stopalu. Ako s vremenom simptomi postanu sve snažniji, posjetite specijalista za stopala koji će procijeniti stanje i preporučiti liječenje.

6. Pravilno rezanje noktiju

Urastanje nokta na nogama uglavnom se javlja na nožnom palcu. Režite nokte “na ravno”, ali istovremeno tako da oštri krajevi ne oštete i ne pritišću okolnu kožu. Također, izbjegavajte odgrizanje i otkidanje kožice oko nokta koje može oslabiti nokat i izazvati mikro traume.

7. Redovita vježba

Hodanje je izvrsno sredstvo za održavanje zdravlja stopala. Važno je da nosite odgovarajuću sportsku obuću za vrijeme vježbanja.

shadow illustration

8. Suha obuća

Budući da se u stopalima nalaze znojne žlijezde, cipele apsorbiraju vlagu s nogu. Važno je potpuno osušiti obuću prije sljedeće uporabe. Upravo zato je važno izbjegavati obuću izrađene od sintetičkih materijala.

9. Zaštitite stopala od vlage

Uvijek nosite sandale kada odlazite na bazen ili u svlačionice kako bi zaštitili stopala od ozljeda i gljivičnih infekcija koje se šire upravo u takvim vlažnim okruženjima.

10. Zaštitite stopala od sunca

Za vrijeme ljetnih vrućina, zaštitite sunčanom kremom i vaša stopala kako bi izbjegli sunčane opekotine.

11. Svježa i suha stopala

Kod zatvorene obuće nosite pamučne čarape, održavat će stopala svježa i suha. Kod pretjeranog znojenja, mijenjate čarape redovito.

12. Liječite na vrijeme atletsko stopalo

Atletsko stopalo je oboljenje koje prepoznajemo po peckanju, znojenju nogu, svrbežu ili neugodnom mirisu nogu. Izliječite atletsko stopalo na vrijeme kako se gljivice ne bi proširile i na nožne nokte. Kod ovakve vrste gljiva, preporučuju se čarape i obuća koji sadrže antifungalna sredstva.

 

Izvor slike:

1. blog.doctoroz.com