Simptomi IBS-a kod muškaraca i žena - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Simptomi IBS-a kod muškaraca i žena

shadow illustration

Razlikuju li se simptomi IBS-a između muškaraca i žena?

Iako nema očitih anatomskih razlika između želučanocrijevnog sustava u žena i muškaraca, ipak postoje neke razlike u pojavi sindroma iritabilnog crijeva i simptoma kod žena i kod muškaraca. Razlike se uglavnom temelje na doživljaju bolesti i različitom odgovoru oboljelih na liječenje.

Neki od najčešćih simptoma IBS-a koji se javljaju kod muškaraca i žena su:

  • grčevi i bol u predjelu trbuha koja se može ublažiti boljom motoričkom aktivnošću crijeva
  • probavne smetnje – zatvor, proljev ili, ponekad, oboje
  • nadutost
  • flatulencija (vjetrovi)

Povremeno, osobe koje pate od IBS-a mogu osjetiti hitnost za odlazak u toalet ili imaju osjećaj da nakon velike nužde crijeva nisu u potpunosti ispražnjena.

Ostali simptomi IBS-a kod muškaraca i žena

Neke osobe mogu osjetiti i sljedeće:

  • letargiju/nedostatak životne energije
  • bolove u leđima
  • probleme s mokraćnim mjehurom (hitna potreba za mokrenjem, buđenje radi noćnog mokrenja, problem s potpunim pražnjenjem mokraćnog mjehura)
  • dispareuniju (bol tijekom snošaja)
  • inkontinenciju

Osim značajnog utjecaja na svakodnevni život osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, ovi simptomi mogu imati i negativan psihološki učinak, izazivajući anksioznost i depresiju.

shadow illustration

Funkcionalne razlike

Neki smatraju da je želučanocrijevni sustav kod muškaraca manje osjetljiv od onoga kod žena. Ova razmatranja zasnivaju se na pretpostavci da na osjetljivost receptora u želučanocrijevnom sustavu utječu hormoni, primjerice, estrogen.

Utjecaj hormona bi mogao biti veći kod žena. Želučanocrijevni simptomi kod žena su izraženiji neposredno prije i tijekom menstruacije, bez obzira pati li žena od IBS-a ili ne.

Razlike u spolovima u pogledu hormonalne aktivnosti koja se povezuje s receptorima u želučanocrijevnom sustavu koji su odgovorni za regulaciju aktivnosti crijeva i njihova povezanost sa centralnim živčanim sustavom ipak se trebaju još temeljito ispitati prije nego što bismo mogli sa sigurnošću potvrditi ove teze.

Psihičke razlike

Provedena klinička ispitivanja IBS-a uključivala su manje muških ispitanika. Radi toga, nije moguća valjana usporedba psihičkog utjecaja IBS-a kod žena i muškaraca.  Psihičke razlike (odnosno otpor i oklijevanje muškaraca u potrazi za medicinskim savjetom) mogu, na neki način, pojasniti činjenicu da liječnici dijagnosticiraju više IBS-a kod žena nego kod muškaraca.

Razlike u dijagnostici

Čini se da u prošlosti kriteriji za dijagnosticiranje IBS-a kod muškaraca nisu bili odgovarajući. Nekada je osjećaj stezanja (napinjanja) u području trbuha bio jedan od osnovnih kriterija za dijagnosticiranje ove bolesti. Kako se taj osjećaj češće javlja u žena, malo je muškaraca imalo ovaj simptom. Novi standardizirani dijagnostički kriteriji, naziva Rome III kriteriji, uključuju zastupljenost simptoma bez obzira na spol.

Razlike u liječenju

Postoji nekoliko razloga temeljem kojih se može zaključiti da muškarci na liječenje reagiraju drugačije od žena. Neka opijatska sredstva, primjerice, učinkovitije smanjuju bol (poslije operacije) kod muškaraca nego kod žena. Isto tako, učestalost nekih nuspojava na primjenu određenih lijekova manja je kod muškaraca nego kod žena. S druge strane, žene bolje od muškaraca reagiraju na terapiju hipnozom.

Zaključak

Bez obzira na sve navedeno, simptomi IBS-a podjednako su uznemirujući i teški i kod muškaraca i kod žena. Bez obzira jeste li muškog ili ženskog spola, vrlo je važno što prije potražiti liječničku pomoć, započeti s liječenjem i promijeniti životne navike (izbjegavati određene prehrambene namirnice, smanjiti stres itd.).