Pripreme za sezonu skijanja - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Pripreme za sezonu skijanja

shadow illustration

Bilo da se spremate na ozbiljno višednevno spuštanje niz Alpe ili tek idete do obližnjeg brda na par sati, na par stvari treba obratiti pažnju, neovisno o lokaciji.

Pripremite sve unaprijed kako zimske radosti nebi postale zimske gadosti!

Od čiste potrebe do čistog zadovoljstva

Ljudi su počeli skijati u područjima s mnogo snijega iz potrebe za kretanjem, pronalaskom hrane i lovom životinja. Najstariji dokazi govore nam da skijamo već više od 4000 godina, a postoje čak i špiljski crteži koji prikazuju drevne skijaše.

S napretkom civilizacije i tehnologije skijanje postaje zabavna rekreacija, a kasnije i vrlo popularan sport u velikom dijelu svijeta. Nastaju i drugi tipovi zimskih aktivnosti – snowboarding i sanjkanje, ili za manje zahtjevne – grudanje i pravljenje snjegovića. Tako danas postoje topovi za stvaranje umjetnog snijega, zatvorena skijališta usred arapskih pustinja, a planiraju se čak i pokretna skijališta na principu trake za trčanje!

Danas razlikujemo alpsko, nordijsko i telemark skijanje.

Oprema

Osnovna oprema za skijanje uključuje:

  • Skije – bez njih ova aktivnost bila bi samo klizanje i padanje u cipelama; odaberite skije ovisno o razini vašeg iskustva, stilu skijanja i zahtjevnosti terena
  • Štapovi – pazite da budu čvrsti i odgovarajuće visine
  • Pancerice – odaberite one koje najbolje pristaju vašim stoplima, terenu i razini sposobnosti – neka budu udobne i već time ćete izbjeći pojavu malih ozljeda
  • Odjeća – preporučeno je slojevito odjevanje, vodonepropusna jakna i hlače te termo čarape, a ne preporuča se pamučna odjeća jer se sporo suši
  • Naočale – iako je hladno, Sunce je vrlo jako, pa ponesite obične sunčane ili specijalne skijaške naočale
  • Ostalo – rukavice, kape, šalovi, maske – bitno je da bude udobno i da dobro štiti od hladnoće i površinskih ozljeda

Ne morate se spremati satima za jedno poslijepodne na snijegu, ali višednevni boravak zahtjeva i pomnije pripreme. Ponesite sve potrebne lijekove i ne zaboravite da vas, primjerice, curenje nosa ili grlobolja mogu snaći u bilo kojem trenutku. Slobodno skuhajte najveći dostupan lonac sarme za ponijeti, ionako je najbolja nakon dan ili dva! 😀

Ski-osiguranje

U slučaju odlaska u inozemstvo obavezno uzmite putno osiguranje, jer kod skijanja često može doći do ozbiljnih ozljeda. U svakoj europskoj državi dobit ćete besplatnu hitnu pomoć, ali kod težih povreda troškovi liječenja mogu od opuštajućeg putovanja stvoriti pravu noćnu moru.

Cijene osiguranja mogu varirati, ali najbitnije je da obratite pažnju na vrijeme trajanja, novčane iznose i usluge koje osiguranje pokriva. U vrijeme skijaške sezone, naravno, postoje posebne ponude za sniježne aktivnosti. Tada se možete početi brinuti samo o svojoj skijaškoj tehnici!

Skijanje je odlična vježba za cijelo tijelo, jer ćete koristiti gotovo svaki mišić. Slušajte savjete stručnjaka prije i za vrijeme spuštanja, držite se primjerenih, uređenih staza. Vratite se živi i zdravi sa što manje masnica, a s mnogo više lijepih uspomena.