Prema preporuci struke: „Vlažite prostorije, ali i sluznice nosa i grla!“ - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Prema preporuci struke: „Vlažite prostorije, ali i sluznice nosa i grla!“

shadow illustration

Sluznica usne šupljine i ždrijela ima izrazito blagotvorne učinke za naše zdravlje.

Prema preporuci struke, najbolja obrana od svih virusa je naš imunološki sustav te, vrlo važno, održavanje svih naših sluznica vlažnih.

Vlažite zrak u prostorijama

Održavanje zraka vlažnim u prostoriji, jedna je od učinkovitijih metoda liječenja viroza. Isušeni zrak može oslabiti sluznicu i isušiti je, što smanjuje njenu otpornost i otvara put za razne virusne infekcije. Moguće je vlažiti zrak u ugrijanim prostorima s raznim ovlaživačima, posudom s vodom na radijatoru ili vlažnim ručnicima smještenim pokraj izvora topline.

shadow illustration

Redovno prozračite prostorije

Poznato je da svjež zrak izravno pozitivno utječe na naše zdravlje. Pogrešna je navika za vrijeme trajanja prehlade nikako ne otvarati prozore. U prekomjerno zagrijanim prostorijama suhi zrak isušuje sluznicu dišnih putova i upravo zato je preporučljivo otvoriti prozore kako bi se izmijenio zrak u prostoriji.

SAVJET:

Otvorite širom prozore 3 do 4 minute, jer ćete jedino tako promijeniti zrak u prostoriji bez da rashladite zidove oko prozora. Ako prozore držite samo poluotvorene (na “kip”) prozračivanje neće biti uspješno.

Sluz u nosu hvata i najsitnije čestice prljavštine i klice, koje potom sitne dlačice ili cilije prenose u smjeru grla. Otud one nastavljaju prema želucu, gdje postaju neškodljive.

Žljezdane stanice i cilijarne dlačice (cilije) sastavni su dio sluznice dišnog sustava. Žljezdane stanice proizvode tekućinu (sluz), koja grije i vlaži zrak koji se udiše (otprilike 10.000 litara dnevno) a ujedno apsorbira prašinu, prljavštinu, klice i tome slično. Cilije se neprestance kreću i prenose apsorbirana strana tijela, kao na pokretnoj traci, natrag van ili, grlom u želudac. Kad se sluznica nosa isuši slabi i njezina prirodna zaštitna funkcija.

SAVJET:

Odražavajte sluznicu nosa vlažnom uz pomoć Nisita® masti i spreja za nos. Nisita® sadržava dvije soli: natrijev klorid i natrijev hidrogenkarbonat. Sadržaj soli odgovara potrebama sluznice nosa čime se pospješuje njezina regeneracija. Natrijevi i kloridni ioni, odgovorni su za održavanje osmotskog tlaka, a time i brojnih tjelesnih funkcija. Zahvaljujući svojem higroskopskom učinku, oni stvaraju vlažno okružje u nosu.

 

Sluznica usne šupljine i ždrijela ima izrazito blagotvorne učinke za naše zdravlje

Izrazito tanak sloj sekreta učinkovito štiti sluznicu usne šupljine od uzročnika bolesti. Neprekidno. Čak i slina sadrži antitijela s antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem. Osim toga slina olakšava žvakanje, gutanje i govor. Suhi i klimatizirani zrak mogu imati jednako štetne posljedice kao i dug neprekinuti govor ili pjevanje. Svi ovi čimbenici povećavaju opasnost od isušivanja tog sloja sekreta čime on gubi svoju zaštitnu funkciju. Tada je sluznica izložena napadima virusa i bakterija.

SAVJET:

Uz isla® medic hydro+ pastile vaše će se grlo zaštititi stvaranjem hidrogela koji se zadržava na sluznici te vlažiti jer pastile potiču stvaranje sline. Hijaluronska kiselina i ekstrakt islandskog lišaja intenzivno vlaže sluznicu. Na taj se način ona može oporaviti, a istovremeno je zaštićena od daljnjih oštećenja.

shadow illustration