Najbolji dar za Božić – osmijeh - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Najbolji dar za Božić – osmijeh

shadow illustration

Smijeh je lijek

Smijeh je jedan od najboljih urođenih obrambenih mehanizama našeg organizma. Osim što nas zbližava, čini sretnima i jača osjećaj prisnosti, on iznimno pozitivno djeluje na mentalno i fizičko zdravlje. Smijeh uzrokuje mnoge fiziološke promjene u našem tijelu. Uslijed jakog i dugotrajnog smijanja više od tri stotine različitih mišića dijafragme, lica, trbuha, leđa, nogu i ruku postaje aktivno, očne zjenice se šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Disanje postaje duboko i brže te dostiže brzinu i do 100 km na sat. Podiže se i frekvencija srca, koja može dostići i 120 otkucaja u minutu. Zahvaljujući tome, aktiviraju se obrambene snage organizma, potiče se izmjena tvari i opskrba srca i pluća krvlju, te snižava krvni tlak i  razina šećera u krvi.

Smijeh potiče zdravlje

Posljednjih nekoliko desetljeća, istraživači su proučavali utjecaj smijeha na naš organizam i došli su do sljedećih zaključaka:

Smijeh štiti srce. Ono poboljšava funkcije krvnih žila i pojačava krvni tok što nas štiti od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih problema

Jača imunološki sustav. Dokazano je da su povećane razine stresa povezane s oslabljenim imunološkim sustavom . Neka su istraživanja pokazala da smijeh potiče proizvodnju antitijela koja se bore s infekcijama i ostalim uzročnicima mnogih bolesti kao i proizvodnju stanica imunološkog sustava.

Smijeh opušta cijelo tijelo. Dobar smijeh riješava vas tenzija i stresa, a njegovi pozitivni učinci se mogu osjetiti i do 45 minuta poslije

Potiče proizvodnju endorfina, hormona sreće koji između ostaloga djeluje kao prirodni analgetik ublažavajući bolove ili čak uklanjajući bol kod artritisa, grčeva u mišićima te kod glavobolje i migrene.

Potiče cirkulaciju i opskrbu kisikom te na taj način smanjuje razinu kolesterola u krvi,začepljenost arterija, pojavu krvnog ugruška i visoki krvni tlak, a samim tipe i opasnost od infarkta.

Povećava kapacitet pluća i njihovu opskrbu krvlju bogatom kisikom

Smijeh jača psihu

Smijeh ne prija samo tijelu, nego i našoj psihi. Hormoni sreće serotonin, endorfin, dopamin i noradrenalin, koji se luče usljed smijeha, dijeluju direktno na ljudski mozak stvarajući osjećaj zadovoljstva.

Osim što potiče dobro raspoloženje on također služi kao ventil kojim se čovjek oslobađa negativnih emocija kao što su ljutnja, agresivnost ili strah.  A njegova najveća prednost je zaraznost. Smijehom ne povezujemo samo naš um, tijelo i duh već i donosimo radost nama i drugima oko nas.

Kako se smijati što češće? Otkrijte koje stvari vas nasmijavaju i radite ih češće. Okružite se dragim ljudima koji se smiju mnogo. Razvijte svoj smisao za humor  i budite duhoviti kadgod se ukaže prilika. Pronađite humor čak i u lošim situacijama. Prisjetite se smiješnih trenutaka iz prošlosti. Nabavite kućnog ljubimca.

Izvori: www.zenasamja.me