Kako ublažiti suhi kašalj - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kako ublažiti suhi kašalj

shadow illustration

Već smo spomenuli na što biste trebali paziti kada kašljete produktivno. No, to je najčešće faza koja dolazi nakon one vrlo suhog i neugodnog kašlja. Kada “hropćete” kao motor koji ne radi ispravno ili zvučite kao da ćete “ispustiti dušu”. Ljudi u vas upiru poglede sažaljenja i suosjećanja… I svega vam je dosta! Evo nekoliko olakšavajućih tehnika koje će sigurno pomoći u ublažavanju ovakvih simptoma.

I bake i mame oduvijek govore da trebate piti puno tekućine – pogotovo kada ste bolesni. Za to postoji vrlo dobar razlog – a to je čišćenje organizma i lučenje više sline. Trebate često vlažiti grlo, što možete i pomoću pastila za grlo – kako bi zaustavili suhoću grla i mogli progutati slinu. Slina pomaže pri iskašljavanju.

Nemojte preduboko disati, jer će to pojačati vaš kašalj. Plitko udahnite nekoliko puta i smirit ćete nadraženo grlo.


Kod prehlade grlo često “škaklja”. Ako kratko zadržite dah, kroz dišne putove prestaje prolaziti zrak koji nadražuje i škaklja grlo. Škakljanje će se ublažiti i na kraju prestati.

NEKADA TREBA I PLITKO DISATI

Savjetujemo da pijete puno tekućine i uzimate pastile za grlo kako biste mogli gutati slinu, kratko zadržite dah i plitko dišite. Kad god osjetite suhoću grla, počnete jako i nekontrolirano kašljati ponovite ove vježbice nekoliko puta i olakšajte si.