Biram Zdravlje logo

Grlobolja i gripa

shadow illustration

Grlobolja najčešće nije ozbiljan znak gripe i često je manje teška nego neki drugi simptomi, poput povišene temperature ili bolova u zglobovima.

Međutim, grlobolja može biti vrlo neugodna, pogotovo ako otežava gutanje ili je praćena kašljem pa zato oboljeli potraže pomoć već kod ovog simptoma.

Zašto uz gripu imam i grlobolju?

Virus gripe ulazi u organizam preko nježne sluznice nosa i ždrijela. Sluznica postaje nadražena i javlja se upala. Radi upale javlja se bol koja otežava gutanje.
Oboljelima je obično teško osigurati dovoljan unos tekućine zato jer im se ništa ne jede niti ne pije, a često ih muči i proljev. Sluznica u ustima i grlu tako postaje suha, zrak ju prilikom udisanja nadražuje a upala se pogoršava. Ako vam se uz gripu javi i kašalj, grlobolja postaje izraženija jer se kašljanjem dodatno oštećuje nježna sluznica ždrijela.

Postoje li pripravci koji mi mogu pomoći?

Pripravci za ublažavanje grlobolje koje možemo pripremiti kod kuće, tzv. narodni lijekovi, uglavnom služe da bismo umanjili nelagodu i nisu jednako učinkoviti kod svih. Važno je biti dobro hidriran tj. osigurati dovoljan unos tekućine, spriječiti isušivanje sluznice što će umanjiti nadraženost i bol u grlu. Ne morate piti samo čistu vodu nego tople napitke poput čaja ili limunade s medom.

Izbjegavajte zadimljene prostore i prostore sa suhim zrakom. Ako imate mogućnosti, dobro je u sobu staviti ovlaživač zraka. To će ublažiti upalu dišnih puteva i promuklost.

Jedan od narodnih lijekova za grlobolju je i grgljanje slane vode. Ovaj postupak ima antibakterijsko djelovanje na sluznicu usta i ždrijela. Iako grlobolju uzrokuje virus, postoji opasnost od sekundarne bakterijske infekcije. Slana voda bi to donekle mogla spriječiti.

shadow illustration

Koji biljni lijekovi mogu pomoći?

Puno ljudi danas se okreće biljnim lijekovima jer imaju manje neželjenih učinaka nego konvencionalni lijekovi koji mogu pomoći kod gripe. Jačanje imunološkog sustava je način kojime se mogu ublažiti simptomi i ubrzati oporavak nakon infekcije.

Echinacea je biljka koja se odavno koristi u tradicionalnoj medicini. U kombinaciji s kaduljom može biti učinkovita i kod grlobolje. Upravo takvu kombinaciju sadrži registrirani biljni lijekEchinaforce® sprej za grlobolju.

Koji su konvencionalni lijekovi učinkoviti kod grlobolje?

Postoji paleta medicinskih proizvoda za grlobolju koji su dostupni bez recepta. To su najčešće pastile koje djeluju protuupalno i ublažavaju bol. Ljekarnik će vas savjetovati koji od dostupnih proizvoda je najbolji za vas, ali uvijek je važno uzimati ga prema uputama na pakiranju.

Ukoliko se ne radi o bakterijskoj upali grla, liječnik vam neće propisati uzimanje antibiotika. Gripu uzrokuje virus, a antibiotici nemaju nikakav učinak na viruse. Umjesto toga, liječnik vam može predložiti antiviralne lijekove, poput Oseltamivira ili Zanamivira. Razgovarajte s liječnikom je li takva terapija odgovarajuća za vas jer se ovi lijekovi uglavnom propisuju u težim slučajevima infekcije ili kod rizičnih skupina bolesnika a njihova primjena može imati neželjene učinke.